Logga in

Logga in

Sverigedemokraterna bojkottar TV4

Sverigedemokraterna tänker inte släppa fram TV4-journalister till partiledaren Jimmie Åkesson. Orsak: En medarbetare på TV4 Sporten har twittrat på ett sätt som uppfattas som ett försvar av angreppet mot Åkessons hem tidigare i veckan.

-Det är totalt omdömeslöst och vi tar klart avstånd, säger Erik Westberg, sportchef på TV4 och C More, till TT.

Enligt honom är den timanställde medarbetaren djupt ångerfull och inser det olämpliga och allvarliga i ordvalen från det privata Twittterkontot.

-Vissa formuleringar kan uppfattas som att legitimera politiskt våld, säger Erik Westberg.

Vad som kommer att hända med medarbetaren vill Westberg inte säga. Vederbörande har inte någon koppling till TV4:s nyhetsverksamhet.

SD inte nöjda

TV4 har till SD framfört sitt avståndstagande, vilket partiets presschef Henrik Vinge tycker är bra men otillräckligt.

-Jag vill veta hur TV4 kommer att agera. Om man väljer att låta den här journalisten jobba kvar vill vi ha en slags förklaring till det, säger han till TT.

Henrik Vinge vill ha "en dialog" med TV4:s ledning:

-De måste kunna svara på frågan: Kan man vara journalist på TV4 om man samtidigt uppmuntrar till våld mot politikers familjer?
-Jag tror, hoppas och vill att vi ska reda ut det här. Men skulle TV4 säga att ja man kan vara TV4-journalist och vilja skada Jimmie Åkessons familj, då kommer jag inte att släppa fram TV4-journalister till Jimmie Åkesson.

Säpo utreder

Angreppet mot partiledarens hem i Sölvesborg skedde vid 21-tiden i tisdags.

-Det var mycket otäckt. Först var de och slängde ägg på vårt hus och sedan kom de tillbaka och bankade på dörrar och ville in, säger Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon till Sydöstran.

Enligt henne begicks angreppet av flera okända personer som även sköt raketer mot villan.

Händelsen är polisanmäld som skadegörelse och ofredande. Säkerhetspolisen har tagit över utredningen eftersom Jimmie Åkesson som partiledare i Sveriges riksdag är en så kallad skyddsperson.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.