Logga in

Logga in

Social bakgrund påverkar inte avhopp

Studenters sociala bakgrund verkar inte ha någon betydelse för benägenheten att hoppa av en påbörjad högskoleutbildning. Det visar en ny rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. "När man väl har kommit in på en utbildning spelar föräldrarnas utbildningsnivå ingen roll.(TT)

Studenters sociala bakgrund verkar inte ha någon betydelse för benägenheten att hoppa av en påbörjad högskoleutbildning. Det visar en ny rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

"När man väl har kommit in på en utbildning spelar föräldrarnas utbildningsnivå ingen roll. Det förvånade oss då social bakgrund påverkar exempelvis betyg från gymnasiet och hur vanligt det är att välja högskolestudier", säger Fredrik Svensson, utredare på UKÄ och en av författarna till rapporten, i ett pressmeddelande.

Andelen avhopp varierar stort mellan programmen. Läkarprogrammet har avhopp på 8 procent medan ämneslärarprogrammet har 35 procent. Det är framför allt studenter med låga gymnasiebetyg som hoppar av utbildningen.

Lågt söktryck på ämneslärarutbildningen gör att personer med lägre betyg kommer in, samtidigt som programmet är en lång och teoretiskt krävande utbildning. Det leder till stora avhopp, säger Sofia Berlin Kolm, utredare på UKÄ och den andra författaren till rapporten.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.