Logga in

Logga in
Nära 30 000 ställer upp i kyrkovalet(0)
Foto: TT

Nära 30 000 ställer upp i kyrkovalet

Närmare 30 000 personer ställer upp i kyrkovalet om två månader. Den äldsta är 101 år, de yngsta 18. Det visar de grupp- och kandidatlistor som nu är klara.(TT)

Närmare 30 000 personer ställer upp i kyrkovalet om två månader. Den äldsta är 101 år, de yngsta 18. Det visar de grupp- och kandidatlistor som nu är klara.

"Fantastiskt att se människors stora engagemang med omkring 680 nomineringsgrupper och 29 467 unika personer i valet", säger Anki Bondesson, kyrkovalledare i ett pressmeddelande från Svenska Kyrkan.

Kyrkovalet hålls den 17 september. Åldergränsen för att kunna bli vald är 18 år. I år har 71 18-åringar anmält sitt intresse. De flesta av dem finns i Lunds och Härnösands stift. För att få rösta måste man vara 16 år, medlem i Svenska Kyrkan och folkbokförd i Sverige. Omkring 5,2 miljoner personer har möjlighet att rösta i valen till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

"Vid varje val kommer personer till vallokalerna som vill rösta men som inte är medlemmar. Det är fortfarande möjligt att bli medlem i Svenska kyrkan och därmed vara med och påverka vad Svenska kyrkan är och gör", säger Anki Bondesson.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.