Logga in

Logga in
Många badplatser nås inte med rullstol(0)
Foto: TT

Många badplatser nås inte med rullstol

Många kommunala badplatser är inte åtkomliga för dem som sitter i rullstol. Alla kommuner ställer heller inte krav på att uteserveringar ska vara tillgängliga för rullstolsburna.

Omsorgsföretaget Humanas Tillgänglighetsbarometer 2017 visar att bad, kafébesök eller sommarjobb långt ifrån är självklart för rörelsehindrade. I minst 128 av landets kommuner är inga, eller mindre än hälften av de kommunala badplatserna tillgängliga för rullstolsburna. Kartläggningen visar också att minst 82 av landets kommuner inte ställer krav på att uteserveringar anpassas för dem som sitter i rullstol.

Tre av fyra av de kommuner som svarat på Humanas fråga om sommarjobb uppger att de erbjuder feriejobb för unga med någon funktionsnedsättning. Men minst 48 av landets kommuner gör det inte.

I barometern har en rad frågor om tillgänglighet i olika miljöer ställts. Enkäten har i varierande grad besvarats av 235 kommuner, varav 197 svarat på flertalet frågor. En rankning av dessa 197 placerar Halmstad i topp, följt av Gävle, Knivsta, Borås och Kungälv. I botten av Humanas lista finns Ånge, Storuman, Nordmaling, Gislaved och Öckerö.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.