Logga in

Logga in
180113-goteborgsnazisteruv2-596608-a001nl.jpg
Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen konfronteras av kravallpoliser vid en demonstration i centrala Göteborg i september. Bild: Adam Ihse/TT

Bråk vid nazistmanifestation i Göteborg

I samband med en icke tillståndsgiven manifestation i centrala Göteborg har 15 nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) omhändertagits och en har gripits.

En motdemonstrant har blivit skadad och två har omhändertagits.

Vi tar med de omhändertagna till polishuset, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson.

NMR delade ut flygblad omgivna av fanor på olika håll i centrala Göteborg på lördagen. Eftersom de inte hade tillstånd och vägrade lyda polisen blev de omhändertagna.

De har stört allmän ordning, säger Lippens.

Han säger att en NMR-aktivist gripits för våldsamt motstånd mot polisman medan 15 har omhändertagits. För en eller flera av dem kan det övergå i gripanden eftersom en motdemonstrant har skadats vid Gustav Adolfs torg.

Vi utreder det där, säger Lippens.

Läget för den skadade är oklart men ambulans tillkallades.

Natten till lördagen stoppade polisen, efter tips av andra trafikanter, också en bil med personer som satt upp en banderoll med högerextremt budskap över E20.

I den bilen fanns ett antal bangers, knallskott, som direktförverkades, säger Lippens.

Därefter stoppades ytterligare fyra bilar med NMR-anhängare och annat material hittades. Dessutom tog polisen med sig en kniv.

Det är brott mot knivlagen, säger Lippens.
De har stört allmän ordning.

Polisens presstalesperson Hans Lippens till TT sedan 15 nazister från Nordiska motståndsrörelsen och två motdemonstranter omhändertagits i Göteborg.

  • Av: Tomas Bengtsson/TT

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta: Nordiska motståndsrörelsen

Svenska Motståndsrörelsen (SMR) bildades 1997 och är en nazistisk organisation som även går under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

SMR växte fram ur Nationell Ungdom som bildades i mitten på 1990-talet och är enligt Expo en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön i dag – och den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige.

Gruppen styrs av en enväldig ledare. För medlemmar finns tydliga regler om vardagliga saker som bilkörning, styrketräning och uppförandekoder.

NMR:s ideologi bygger på myten om en judisk världskonspiration samt rasbiologi.

NMR är verksam i Sverige, Norge och Finland.

Flera av medlemmarna i NMR är dömda för olika våldsbrott.

Källa: Expo